Monday, February 22, 2010

ANGIN MENYERANG...

sejak mengandungkan Shahmi dlu, aku punyer angin dlm badan menjadi2.. 2nd pregnant ni, makin truk. Asal aku termakan benda2 berangin jer, confirm sakit badan, wpun sikit... camtu gak klu terlambat makan.. bile bdn dh berangin, angin trus naik kt kepala, rasenyer lebih truk dr kena migrain dlu.. masa 1st pregnant, rajin la hubby nk urut, skrg ni rase mcm kena merayu lak... ish, aku rase sape yg penah kena jer tau rasenyer camner... kepala rase nk pecah jer...

ada sesape yg ada petua utk keluarkan angin dlm badan dgn cepat?

selain K**T*T & makan ENO halia.. sbb aku payah nk buang angin melalui K**T*T dan ENO tue tak penah berjaya menolong aku...


Saturday, February 6, 2010

5hb Feb 2010

2 sejarah terukir tarikh ini;

yg pertama -birthday Shahmi dua thn.. sekejap masa berlalu & tak disangka, aku pun tengah pregnant kan adik Shahmi... bile ingt balik dari masa tau dia hadir dlm perut, kemudian dia lahir, karenah2 dia sepanjang 2thn nie, aku betul2 rase terharu.. smua yg aku lalui, adalah pengalaman yg tak ternilai & tentunyer, masa itu tak dpt nk diulang lagi.. bersyukur kehadrat Ilahi di atas kehadiran Shahmi dlm hidup aku, sesungguhnyer dia telah mngubah diri aku menjadi insan yg lebih baik dari sebelumnye..

yg kedua - opah sedara belah ibu aku, meninggal pagi nyer.. aku dpt tau berita lbt, sbb hp abis bateri.. wpun hati aku dh terdetik spy segera cas hp tue, tp ada jer kekangannyer... kitorg smpi kg dlm 3.30ptg, jenazah dh selamat dikebumikan. aku dapat melawat anak2nyer sahaja.. sedih sgt, lelebih lg, dia adalah adik bongsu opah aku & dia jugakla yg terakhir sekali meninggal dlm adik-beradik dia.. meninggal pada usia 57thn, bg aku terlalu muda... tp perginyer dlm keadaan yg mudah, takde sakit2 lgsg.. org kate, itu dh bahagian dia.. semuga rohnya dicucuri rahmatNya.. Al-fatihah..
video

Wednesday, February 3, 2010

Mengidam kah aku?



2minggu lepas, aku terbangun dari mimpi.. tp rase mcm tak best jer... bile ingat2 balik, barulah aku ingat, mimpi aku pasal makan kek... Aku mimpi makan kek yg dibuat oleh Kak Arni (ex-officemate aku, dia mmg pandai buat kek & yg sejenis dgnnyer...) seminggu aku tahan diri, tp tah camner, aku rase dh tak blh tahan, terpaksa jugak tebalkan muka, mintak Kak Arni buatkan aku kek tue... yg tak bestnyer, akak ni akan due 3rd baby nxt mth.. kirenyer tgh saratla. tp lepas jer, buat permintaan, barula hati aku lega...

pagi td, Kak Arni anta kek tu. aku mmg gumbira giler, wpun baru lepas makan nasi goreng + telur goreng, blh jer aku hadapkan jugak kek tue... mmg terase nikmatnyer... lepas dh perasaan2 masa makan kek dlm mimpi hari tue, hahaha....
aper2pun, aku mmg terhutang budi kat Kak Arni... terima kasih sekalung budi yer....

Tuesday, January 26, 2010

Alahan...

Last week, aku kena alahan pagi membawak ke petang.. kt opis melepek... dlm erti kata melepak... boss aku terus dpt target aku pregnant.. adoi... lgsg takleh nk buat keje. pastu asyik muntah2... byk kali g toilet... ramai dh tegur kata muka aku pucat sgt.. make up pun dh abis, asyik basuh muka..

this week lak, aku alahan malam. balik keje jer trus tak larat... lgsg tak leh nk menolong ibu masak.. aku confirm ibu tensen tgk aku.. baru 2hari, blh la dia diamkan jer, masuk seminggu, sure aku kne sound.. yelah org kate tak elok org pregnant ikutkan sgt perasaan alahan tue.. tp sape yg rase, dia tau la camne punyer malas, tak larat, sakit2 badan..kepala..kaki..tgn... smuala...

cepat2la musim alahan ni berlalu.. tak berdaya aku.. mula la nk compare, masa Shahmi dulu, takdelak aku camni.. alahan lgsg takde, cuma asyik nk makan tak berenti, tue yg last timbang 64.4kg, hehehe... cam doraemon.. kuang, kuang, kuang...

Friday, January 22, 2010

Rezeki dariNya..


Alhamdulillah... bersyukur ke hadratNya...
Dalam pada keadaan diri aku yg kurang stabil, asyik terpikir2 matlamat hidup, ekonomi yg kurang memberangsangkan, aku disahkan hamil anak ke-2. Rezeki dariNya, tiada apa yg dapat persoalkan.. setiap pemberianNya adalah anugerah yg tidak ternilai..

Mula2 mmg terkejut, terpikir dh bersedia ker aku.. sbb klu ikutkan aku nk tunggu Shahmi 3thn dulu, lgpun masih terbayang2 saat keperitan/kesakitan ketika lahirkan Shahmi 2thn lepas. tapi bak kate officemate aku, "hadapkan jer.."hehehe...

Doktor yg check kate due 9/9 tp dia tulis kt kad 12/9.. aper2pun, dalam lingkungan hari raya tue, hehehe... tabahkah aku utk mghadap juadah yg ada...

bg kehamilan kali ke2 nie, aku harapkan yg terbaik dr diri aku sendiri, utk disiplin dlm segala segi.. walaupun aku dh ingt-ingt luper, kne la rujuk buku2 lama... kengkawan yg ada tips, sila2 la berkongsi dgn aku yek..

walaupun aku tau, ada insan yg akan terkilan dgn post aku kali ni. aku mintak maaf byk2.. cuma buat Ili tersayang, ko lah sahabat pertama yg terlintas di fikiran aku, utk berkongsi segala suka & duka yg aku lalui... aku sentiasa doakan yg terbaik buat ko... Amin...

Friday, January 15, 2010

bengang+tensen

sakit hati betul.. semalam pun takleh.. arini pun tak leh..
pc aku ada org sewa utk projek buku (freelance hubby), sbb company dorg takde cukup pc, aku agakla.. pastu, ni aku online guna laptop ayah.. tensen giler, slow.. pastu asyik hang, asyik kena offline, BANYAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK kali sangat.......
aku dpt post dlm blog jer, FB bukak pun takleh... arrgghhh.. mmg menguji kesabaran aku...

ramai sgt dh sedar akan "keberisian" aku nie, hehehe... yg mane tau, isu tu sensitif buat aku, diamkn jer, smpai aku tye pendapat dorg, yg mane mmg lazer, trus jer sound, "makin kembang ko yer.." "amboi, selera makan.." "pipi dh makin bulat".. semua terpaksa aku hadapkan jer... cuma kekadang, shahmi pandai ambik hati aku, asal jer nampak mane2 model yg rambut panjang, ala pipi tembam2 sket, tp CUN, sure dia kate, "mama.. tue mama.." hehehe... perasan seketika.. :)


Thursday, January 14, 2010

kesimpulan yg tak tersimpul...


dr semalam smpi ker ptg td kepala aku sakit... biaser la sebok memikirkan FB & blog org lain, huhu.. lepas buat luahan perasaan & sesi berdiskusi dgn I (bukan nama sebenar), baru la aku dpt tenangkan sikit pikiran aku nie...
kesimpulan yg jahat berjaya dibuat, utk menyedapkan hati sendiri, hahaha... aperla yg aku merepek ni.. hanya aku dan I (bukan nama sebenar) jer yg paham...

tgn aku dh gatal nk menaip berita gumbira tp belum masa yg sesuai.. bile dh confirm, pd 4/2 nanti aku inform you all yek...

saje jer attach gbr ni, masa ni shahmi baru belajar merangkak..